Home
Up
Geboorteteksten
Geboorte teksten 2
Geboorte Gedichten
Tweeling
Verjaardagsgedichten
Verjaardagsteksten
Feliciteer Ouderen
Bloemstuk Teksten
Felicitatie bij Prestaties
Blijk van Vriendschap
Liefdes Teksten
Korte Liefdesteksten
Liefdesrijmpjes
Korte Liefdesrijmpjes
Romantische Teksten
Liefdesgedichten
Huwelijksgedichten
Bruiloft Teksten
Gouden Huwelijk
Grappige Teksten
Gekke teksten
Valentijnsdag teksten
Moederdag Teksten
Moederdag ideetjes voor Zondag 9
Vaderdag Teksten
Versjes voor Kinderen
Pasen
Kerst
Nieuwjaarswensen
Kerst&Nieuwjaar
Motiverende Teksten
Inspirerende Teksten
Opbeurende Teksten
Beterschap Teksten
Bedank Teksten
Condoleance Teksten
Overlijding Moeder
Overlijding Vader
Overlijdings Spreuken
Overlijdings Gedichten
Medeleven
Dankbetuigingen
 • Moederdag ideetjes voor Zondag 8 mei 2011

Traditioneel is de tweede zondag in mei Moederdag en in 2011 is dat op 8 Mei. Tijdens deze dag worden alle moeders in het zonnetje gezet. Echter, niet alle landen vieren het op de tweede zondag in mei. In veel katholieke landen wordt moederdag op 15 augustus gevierd. Dit is de dag van Maria-ten-hemelopneming. In Frankrijk vieren ze moederdag op de laatste zondag in maart. De tweede zondag in mei is het moederdag in Denemarken, ItaliŽ, Turkije, AustraliŽ, BelgiŽ, Amerika en Nederland.

Wij vieren moederdag meestal door mama een dagje lekker te verwennen. Vele moeders krijgen op moederdag een ontbijt op bed en zelfgemaakte verassingen van de kinderen en hoeft ze de hele dag niets in het huishouden te doen. Natuurlijk hoort er ook een cadeautje bij moederdag. Je kunt iets kopen, maar zelf maken is misschien net zo leuk. Voor tips, ideetjes en het onstaan van moederdag kun je verder lezen

 • Moederdag tips
  Maak een ontbijt op bed
  Jonge kinderen (tot een jaar of 12) moeten iets speciaals voor moeder maken
  Verras moeder met een weekendje weg, een stedentrip of zelfs een volledige vakantie.
  Een kadootje kopen
  Moeder te feliciteren doormiddel van een stukje tekst en eventueel een foto
  Moeder verrassen met een taart en een bloem of boeket

Ontstaan van moederdag
Mensen over de hele wereld hebben moeders al duizenden jaren geŽerd. In de oudheid werd de naam moeder gegeven aan dingen en plaatsen waarvan zij hielden en die zij eerden. Moeder aarde, moeder natuur etc. In de Middeleeuwen was 'Moeder Zondag' een kerkelijke feestdag. Het werd op de zondag voor Pasen gevierd. In die dagen verlieten mensen hun thuis op jonge leeftijd om te werken of te leren.

Napoleon besloot in de lente alle moeders te eren. Deze beslissing werd echter niet overgenomen door zijn opvolgers. En zelfs in het oude Griekenland bestonden er al 'moederdagen'. In die tijd was de moeder die werd geŽerd echter Rhea, de moeder van de goden. De Romeinen kenden dit feest als Hilaria en vierden het met offers in de tempel van Cybele, hun moeder van de goden. En ook de vroege Christenen kenden al een 'moederdag', namelijk een feest ter ere van de Maagd Maria.

In de zeventiende eeuw bestond er in Engeland Moeder Zondag. Dit was de zondag voor Pasen. Bedienden (vaak nog erg jonge mensen) woonden in die tijd vaak in bij hun werkgever en gingen op deze dag terug naar huis om hun moeder te bezoeken en eren. Traditioneel brachten ze een speciale cake voor haar mee.

De vrouw die moederdag, zoals we het nu vieren uitgevonden, heeft was Anna Jarvis. Ze was geboren in Crafton, West Virginia. Ze is nooit getrouwd en heeft zelf nooit kinderen gehad. Anna Jarvis zei dat haar belangrijkste werk het liefhebben en eren van moeders was. Ze begon bij haar eigen moeder, Anna Reeves Jarvis. Zeven kinderen van moeder Jarvis stierven toen ze jong waren. Alleen Anna, een zus en twee broers bleven leven. Moeder Jarvis was erg bedroefd om de dood van haar kinderen. Na een tijdje besloot ze dat de beste manier om haar verdriet te vergeten was om anderen te helpen. De rest van haar leven hielp ze verschillende bewoners van Crafton.

Moeder Jarvis stierf in 1906, op de tweede zondag in mei, met haar dochter Anna aan haar zijde. Op deze dag besloot Anna iets te organiseren om alle moeders te eren. Ze vertelde de plaatselijke kerkleiders wat ze wilde. Deze vonden het een goed idee en de eerste moederdag vond plaats in 1907 in Crafton, op de tweede zondag in mei. Anna bracht 500 anjers mee en gaf die aan iedere moeder die op deze dag in de kerk was. Deze dag werd ieder jaar herhaald in Crafton.

Anna wilde dat moederdag in meer steden gevierd werd. Ze praatte met uitgeverijen, zakenlieden en kerkleiders in het hele land en ze schreef meer dan 10.000 brieven, onder andere aan de gouverneur van West Virginia. In 1910 riep de gouverneur van deze staat al zijn inwoners op om moederdag te vieren, op de tweede zondag in mei.

Hierna ging Anna met haar idee naar de toenmalige president van de Verenigde Staten, Woodrow Wilson. Hij riep moederdag in 1914 uit tot nationale feestdag . Sinds dat jaar wordt iedere tweede zondag in mei moederdag gevierd.

 
Google

 

Lever uw bijdrage en stuur een tekst op:

 

 

 

SuriFlowers.com, © Copyright 2002-2010. All rights reserved.